Vlaams Kampioenschap Tegelwippen: doe mee!

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2024 is begonnen! Help jij de overwinning binnen te halen voor onze gemeente?

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 is Vlaanderen in de ban van het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen breekt tegels uit in zijn voor-, achter- of geveltuin. Registreer je gewipte tegels op de website van VK Tegelwippen en maak elke maand kans op een prijzenpakket!

Waarom?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dat komt grotendeels doordat Vlaanderen sterk versteend is. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wil hier verandering in brengen. Door tegels te vervangen door groen, kunnen we:

1. Natuur stimuleren: Meer groen trekt insecten, vogels en andere dieren aan, wat de biodiversiteit bevordert.

2. Waterproblemen verminderen: Tegels laten geen water door, wat leidt tot overstromingen. Groen absorbeert water en voorkomt zo natte kelders en straten.

3. Hitte verminderen: Stenen houden warmte vast, wat zorgt voor hitte-eilanden. Groen koelt de omgeving en maakt het leefbaar, zelfs tijdens hittegolven.

4. Stress verminderen: Een groene omgeving heeft een positief effect op onze gemoedstoestand en vermindert stress.

Wip mee!

Iedereen kan meedoen: breek in jouw voor-, achter- of geveltuin tegels of een andere soort verharding uit en zet bloemen, struiken of bomen in de plaats.

Nog leuker is tegelwippen met je buurt of wijk. Leer je buren kennen, wissel materiaal uit en koop plantjes in bulk. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Registreer ze via het formulier. Zo gaat de tegelteller van Haaltert naar omhoog!

Ik doe mee

Leg een geveltuintje aan

Ook een kale gevel? Fleur hem op met een geveltuintje! Geveltuinen zijn niet alleen goed voor milieu en dier, maar ze fleuren ook je voorgevel, je straat én de voorbijgangers op. Je kan een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Wij voeren de werken dan gratis uit. 

Vraag een geveltuin aan