Titanic 1912 infozuil

Naast de kerk op Kerkskendorp vind je een infozuil over de Titanic. Deze zuil werd opgericht op 15 april 2012,100 jaar na de scheepsramp met de Titanic, als herinnering aan de mensen die “have en goed” achterlieten om in het verre Amerika hun geluk te beproeven en hierbij het leven lieten.

Onderaan deze pagina kan je de infozuil in pdf bekijken. 

In het bijzonder herdenken we onze inwoners

Denderhoutem

Jozef Van De Velde, 35 jaar

Heldergem

Leo Van Den Steen, 28 jaar
René Lievens, 24 jaar

Kerksken

Philemon Van Melkebeke, 23 jaar
Alphonse De Pelsmaeker, 16 jaar
Jan-Baptist Van Impe, 36 jaar en zijn echtgenote Rosalie Govaert, 30 jaar en hun dochter Catharina Van Impe, 10 jaar

Jean Scheerlinck, 29 jaar, werd gered. Slechts 3 Belgen overleefden de crash: Jules Sap (Zwevezele). Theodoor De Mulder (Aspelare) en Jean Scheerlinck uit Kerksken. 

Titanic

In het begin van de 20ste eeuw kozen heel wat mensen ervoor om hun geluk te beproeven in Noord-Amerika en Canada. Canada zocht onder andere in België kandidaat-landverhuizers en beloofde iedere meerderjarige man “kosteloos 64 hectaren beste land voor tarwe”.

Ook ruim 1.000 Haaltenaren staken hiervoor per schip de oceaan over. Tijdens één van die tochten zonk het schip de Titanic, waarbij ongeveer 1.522 mensen het leven lieten.

De Titanic, eigendom van rederij ‘White Star Line’, was één van de schepen die instond voor het trans-Atlantisch verkeer. In de nacht van 14 op 15 april 1912 gebeurde het ondenkbare: De Titanic ‘het onzinkbare schip’ kwam op zijn eerste reis kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg. Nog geen 3 uur later was het schip gezonken.

Dure tickets

Tickets voor de Titanic waren niet goedkoop. Om ze te kunnen betalen, verkocht de familie Van Impe op vrijdag 5 april 1912 “have en goed”.

Passagiers voor derde klasse betaalden voor een ticket 9 pond en 10 shilling. De Denderhoutemnaar Frans Van Schandevel was destijds een lokale ticketverkoper. Hij wist er 11 te verkopen en kreeg een commissie van vijf frank.