Tussen hoop en vertwijfeling

Beeld


Tussen hoop en vertwijfeling

Over dit beeld zegt de kunstenares zelf: “Dit werk is ontstaan uit een initiatief gevoel, het is het resultaat, een uitbeelding van zowel een innerlijke strijd, als een strijd met persoonlijke opvattingen en bovenal het standvastig blijven geloven in jezelf, je opvattingen, je visie, je gevoel, ... ondanks alle tegenwerkingen… Dit werk is de aanzet geweest van mijn zelfvertrouwen binnen het beeldhouwen en de aanzet tot een eigen beeldtaal waar ik sterk in geloof. Dit beeld gaf mij de kracht om mijn eigen weg te bewandelen”.

Theateracteur en dichter Jeroen Percival licht de kunst van Winke Besard toe: “Zij is een authentiek natuurtalent dat alle opgelegde patronen uit de weg gaat, resoluut kiezend voor de uitdrukking van het essentiële. Haar sculpturen ademen en nemen als vanzelfsprekend hun ruimte in. Nergens worden overbodige details aangebracht, elke module, elke lijn draagt bij tot het scheppen van haar beelden”.

De beelden van Winke die in Haaltert geplaatst zijn, zijn ontegensprekelijk getuigen van de ongebreidelde scheppingsdrang van de kunstenares. Ze bewonen een wereld alsof ze er altijd geweest zijn. Het is goed te verpozen bij de sculpturen en zich te laten wiegen door de geest van Winkes muze.

Initiatiefnemers: lokaal bestuur Haaltert, Wim Allaer en Chris Chiau.

Kunstenaar


Winke Besard

Zij heeft de liefde voor de kunst geërfd van haar ouders. Haar vader was een internationaal bekend etser en leraar aan de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Winke weet op kunstzinnige wijze gestalte te geven aan haar emoties. Ze was reeds laureaat van wedstrijden voor beeldhouwkunst, o.m. de eerste prijs én de publiekprijs op de ‘Triënnale van Brasschaat’. Enkele beelden sieren de parken Brasschaat, Zwijndrecht en… Haaltert. Het beeld ‘Den Kaatster’ is van dezelfde kunstenares.

Website van Winke Besard

Locatie

Warandepark, Sint-Goriksplein, Haaltert