Naar inhoud

Veiligheid

Enkele nuttige links in functie van veiligheid in onze gemeente vind je hier:

Noodnummers 

100 (dringende medische hulp)

101 (dringende politiehulp)

112 (hulpoproepen met GSM of mobilofoon)

Andere noodnummers kan je hier terugvinden

App 112

De app 112 BE is een andere mogelijkheid om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België. Natuurlijk blijven de noodcentrales ook bereikbaar via vaste telefoon en GSM. Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.

Lokalisatie
Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna updates van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker terugvinden.

Chatfunctie
Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren.

Extra informatie
De registratie in de app brengt, behalve bovenstaande toepassingen, nog een aantal voordelen met zich mee. Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes… De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

Download ‘app 112 BE’ via de App Store of Play Store op je smartphone en registreer je.

Lokale Politie

De gemeente Haaltert maakt deel uit van de politiezone Denderleeuw/Haaltert.

De lokale politie kan je voor dringende zaken bereiken via het noodnummer 101. Heb je een niet-dringende vraag of wil je algemene informatie dan kan je terecht op http://www.lokalepolitie.be/5439, of 053 840 800.

BIN

Een BIN of Buurt InformatieNetwerk is wettelijk geregeld in een ministriële omzendbrief. Het is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt met als doel oa. het veiligheidsgevoel te verhogen en de samenwerking tussen burger en politie te realiseren op het vlak van informatie-uitwisseling.

De wegen van een buurt met een BIN worden voorzien van een specifiek verkeersbord en dezelfde stickers aan de woningen (vb. op brievenbus).

Klik hier voor alle info over de Haaltertse BIN's.

GAS

De gemeenteraad keurde op 25 april 2016 een nieuw reglement Gemeentelijke Administratieve Sancties goed. Het gaat om een reglement dat identiek is voor Haaltert en Denderleeuw, die tot dezelfde politiezone behoren.

Klik hier om meer te lezen over GAS Haaltert

Brandweer

De gemeente Haaltert maakt deel uit van de zone Zuid-Oost. Op de website van de zone vind je meer info terug. 

Waarvoor kunt u hier terecht?