Wil je één of meerdere kamers in je huis en of een deel van je woning verhuren aan toeristen? Haaltert heeft geen voorwaarden of reglement om een deel van je huis te verhuren aan toeristen. Maar je moet je wel aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en rekening houden met enkele zaken.
Bekijk of je een omgevingsvergunning nodig hebt
Wanneer je één of meerdere kamers verhuurt, dan verandert voor een deel van je huis de functie van ‘wonen’ naar ‘verblijfsrecreatief’. En voor een functiewijziging heb je een omgevingsvergunning nodig.
Er zijn wel een aantal uitzonderingen waarbij je vrijstelling krijgt en gewoon direct kan beginnen verhuren. Je hoeft geen omgevingsvergunning te hebben wanneer:
- Het gebouw in een woongebied (of in daarmee vergelijkbaar gebied) ligt. Opgelet: is je woning zonevreemd, dan krijg je geen vrijstelling!
- De hoofdfunctie van het gebouw ‘wonen’ blijft. Dus het gedeelte dat je verhuurt is in oppervlakte kleiner dan het woongedeelte van je huis en is nooit meer dan 100m².
- Het gedeelte dat je verhuurt (de complementaire functie) niet in strijd is met
- de voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen
- plannen van aanleg en minder dan 15 jaar oude verkavelingen
- stedenbouwkundige verordeningen van gewest, provincie of gemeente
- uitdrukkelijke voorwaarden van de bestaande stedenbouwkundige vergunningen en omgevingsvergunningen
- andere wetgeving, zoals erfdienstbaarheden (wegen, waterwegen, spoorwegen), burgerlijk wetboek (lichten en zichten, gemene muur, ...), natuurwetgeving.
- De maximale duur van de tijdelijke gebruikswijziging is 4 keer 30 dagen per jaar (dus geen meerdere maanden aan één stuk, niet meer dan 120 dagen per jaar).
Meld je aan bij Toerisme Vlaanderen
Laat je mensen tegen betaling overnachten, dan moet je je verplicht aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Je moet voldoen aan een aantal basisvereisten voor veiligheid en kwaliteit. Denk maar aan brandveiligheid, verplichte verzekeringen en standaarden voor hygiëne en comfort. Die spelregels zijn in Vlaanderen vastgelegd door het Vlaams Logiesdecreet. De regelgeving bevat algemene basisvoorwaarden, naast specifieke uitbatingsnormen per type logies of accommodatie.
Meer info vind je op Basisnormen van het logiesdecreet I Toerisme Vlaanderen
Je moet elke vorm van betalend logies verplicht aanmelden. Dat kan eenvoudig online, via het uitbatersportaal
Vraag eventueel een erkenning aan bij Toerisme Vlaanderen
Je kan er ook voor kiezen om je logies te laten erkennen, al dan niet met een sterren- of comfortclassificatie. Erkende logies kunnen bv. een subsidie aanvragen voor verschillende werken en aankopen, zoals het investeren in toegankelijke infrastructuur of de locatie kind- en familievriendelijk maken. Deze erkenning is trouwens gratis. Een logiesadviseurs van Toerisme Vlaanderen komt dan bij je langs voor een bezoek en een adviesgesprek.
Klik hier voor info over de erkenning op de website van Toerisme Vlaanderen
Zorg ervoor dat je steeds in orde bent met je wettelijke verplichtingen, zoals de aanmelding, de basisnormen en de uitbatingsvoorwaarden. Uitbaters die niet voldoen aan de voorwaarden of die een foutieve sterrenclassificatie voeren, lopen het risico op een administratieve geldboete van Toerisme Vlaanderen die kan oplopen tot 25.000 euro.