Verwaarloosde of achtergelaten dieren

We krijgen af en toe meldingen van verwaarloosde dieren, zoals weidedieren die geen water of beschutting hebben. Maar ook over zwerfkatten of achtergelaten dieren komen er vragen binnen. Jammer genoeg zijn we niet in alle gevallen bevoegd om te helpen. Waar je wanneer terechtkan, lijsten we hieronder op. 

Lokaal bestuur Haaltert

Zwerfdieren, verloren of achtergelaten dieren

Als je een zwerfdier, of een verloren/achtergelaten dier vindt, moet je dat binnen de 4 dagen melden aan de gemeente of stad waar je het dier hebt gevonden. Het dier wordt dan ondergebracht bij een asiel of particulier. De eigenaar is verplicht om de kosten, zoals verzorgingskosten, te betalen.

Als de hond of kat niet gechipt en/of geregistreerd is, dan zal het asiel dat in orde brengen op kosten van de eigenaar.

Een correcte registratie is een eerste voorwaarde om een verloren gelopen dier terug te kunnen brengen. Baasjes kunnen de toestemming geven om hun gegevens zichtbaar te maken na het ingeven van het chipnummer. Op die manier kan de eigenaar sneller gevonden worden. Daarom een oproep naar alle honden- en kattenbaasjes om de chip van hun huisdier te controleren én hun gegevens zichtbaar te zetten. 

Zwerfkatten

Heb je zwerfkatten in de buurt? Vraag dan een kattenvangbak aan bij de dienst Leefmilieu (053 85 86 06 of leefmilieu@haaltert.be). De katten worden op een diervriendelijke manier gevangen en naar een dierenarts gebracht. Daar worden ze behandeld tegen ziekten en gecastreerd of gesteriliseerd.

De behandelde zwerfkatten worden teruggeplaatst of (indien mogelijk) tam gemaakt door een dierenasiel en aangeboden ter adoptie. Lokaal bestuur Haaltert voorziet daarom in elke deelgemeente ook een schuilhuisje voor zwerfkatten. Zo zorgen we ervoor dat de zwerfkatten die na hun sterilisatie/castratie weer vrijgelaten worden beschutting hebben.

Meer info over schuilhokken

Meer info over vangbakken voor zwerfkatten

Meer info over de waardebon voor sterilisatie/castratie

Politie

De politiezone Denderleeuw/Haaltert heeft een team Dierenwelzijn. Deze politiemensen hebben een gespecialiseerde opleiding dierenwelzijn gevolgd en zijn goed op de hoogte van de dierenwelzijnswet. Hen kan je contacteren bij dringende gevallen, misdrijven of overlast. Denk bijvoorbeeld aan agressieve of gevaarlijke dieren, overlast door hondengeblaf, vergiftiging van dieren, …

Bij dringende gevallen kan je hen contacteren door te bellen naar 101. Bij niet-dringende meldingen, kan je hen bereiken op het nummer 053 840 800.

Vlaamse overheid

Het Vlaams departement Dierenwelzijn is het informatiecentrum rond dierenwelzijn. Bij hen kan je terecht om verwaarlozing of mishandeling te melden. 

verwaarlozing of mishandeling melden

Een voorbeeld: In de zomer moeten weidedieren beschutting hebben tegen de zon en grote hoeveelheden drinken. In de winter moet de eigenaar bescherming voorzien tegen de vochtige bodem, de drinkwatervoorzieningen regelmatig verversen en bevriezing ervan in de gaten houden, voldoende water en hooi geven en zwakke dieren opstallen. Gebeurt dit niet en merk je dit, dan kan je melding doen bij de Vlaamse overheid via hun meldingsformulier.


Gaat het om in het wild levende dieren? Contacteer dan het Agentschap Natuur & Bos via www.natuurenbos.be/