Dieren in het park of in de wei die niet van jou zijn, mag je niet zomaar voederen of brood toestoppen! Want dat is niet zo onschuldig als het lijkt. Van het verstoren van de gewoonten tot spijsverteringsproblemen, het voederen van andermans dieren kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan paarden, geiten, schapen, koeien, eenden, vogels... maar ook aan hertjes, lama's, ...
Ken je de eigenaar van de dieren? Dan kan je de eigenaar vragen wat er eventueel mag. Maak dan duidelijke afspraken en hou je daaraan.
Voeder nooit vossen en zwerfkatten
Lokaal bestuur Haaltert neemt zelf al deel aan het zwerfkattenplan. Dit houdt in dat zwerfkatten terecht kunnen in kattenschuilhokken en voorzien worden van kattenvoer.
Help de vijver, voeder de eenden niet
Eendjes voeren in het park is leuk, maar wist je dat er veel nadelen zijn?
- Het voer dat mensen meebrengen, is onnatuurlijk, eenzijdig en dus ongezond.
- De eenden moeten geen moeite meer doen om aan voedsel te geraken en worden dik, lui en ziek.
- Eenden die zelf geen voedsel moeten zoeken, hebben te weinig beweging en vervelen zich. Ze kweken meer dan gewoonlijk.
- Te veel eenden en te veel uitwerpselen veroorzaken een sterke achteruitgang van de waterkwaliteit. Het water kan zelfs giftig worden.
- Door het voederen blijven zwakkere dieren langer leven. Ze kunnen dan ook langer ziektes verspreiden.
- Voederresten trekken ratten en ander ongedierte aan.
- Een teveel aan eenden leidt tot schade aan de oevers.
- Broodkruimels vervuilen het water en zo ontstaan er schadelijke algen aan het oppervlak.
Beter gebruik je dus je oud brood voor heerlijke gerechten zoals broodpudding, bruschetta en verloren brood.
Vogels voederen in je tuin
Wil je dieren zoals vogels en bijen toch een handje helpen in je eigen tuin? Dat kan! Op privé-eigendom is het namelijk niet verboden om dieren te voederen maar het is wel belangrijk om met volgende zaken rekening te houden:
- Geef nooit brood aan vogels.
- Hou het voedsel voor de huisdieren (honden, katten, …) binnen.
- Als je toch vogels wil voederen, voeder dan enkel kleine vogelsoorten en enkel tijdens de koude wintermaanden van 1 november tot 1 april. Geef elke dag op dezelfde plaats kleine hoeveelheden voedsel en bouw naar het eind van de voederperiode (uiterlijk 1 april) geleidelijk aan af.
- Vermijd netten waarin de vogels verstrikt kunnen raken.
- Kies de juiste zaden, vetbollen of noten voor de juiste vogels. Klik hier voor meer info op de website van de vogelbescherming.
- Een slecht bijgehouden composthoop is een voedingsbron voor opportunistische diersoorten. Wil je overlast vermijden, hou dan je compost goed in orde.