Volkstuin Middelkouter

Lokaal bestuur Haaltert droomt al even van volkstuintjes en nu is het eindelijk zover. In het voorjaar van 2024 start het eerste teeltjaar en daar worden in 2023 alle voorbereidingen voor getroffen. We gaan op zoek naar enthousiaste tuiniers om deze gloednieuwe volkstuin tot leven te wekken.

Op een deel van weide Scheerlinck aan de Donkerstraat, tussen het Sociaal Huis en Centrum De Kouter, komt een volkstuin met een samentuin. Lokaal
bestuur Haaltert kan daarvoor rekenen op subsidies van de Vlaamse Landmaatschappij.

We schakelden Velt in, de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Zij gaan delen hun expertise delen met de tuiniers van de volkstuin. Tijdens een infoavond informeerden we alle geïnteresseerden. Wie instapt en lid wordt van de volkstuin kan daarna het inrichtingsplan mee uitdenken en wordt nog verder begeleid door Velt.

De MELK-raad (adviesraad Milieu, Energie, Landbouw en Klimaat) en Dorpsraad Haaltert zetten er alvast hun schouders onder.

Interesse? Meld je aan als tuinier

Interesse? Je kan je nog aanmelden als tuinier tot 31 oktober 2023. Stuur daarvoor een mail naar leefmilieu@haaltert.be.  

Weide Scheerlinck

In 2020 al werd al gepeild naar de interesse van de Haaltenaren in een volkstuin. Er kwamen 37 antwoorden binnen, waarvan 20 met een voorkeur voor het centrum van Haaltert als locatie. De keuze voor weide Scheerlinck lag voor de hand.

Weide Scheerlinck ligt centraal, in het hartje van Haaltert, tussen het Sociaal Huis, de demoplaats van de Kringloopkrachten en de speeltuin van Centrum De Kouter. Vlakbij het gemeentehuis, Sociaal Huis, Centrum De Kouter, BKO De Pagadder, … Op wandelafstand van een bushalte. En met de deelwagen dichtbij voor wie tuingereedschap en/ of zijn oogst naar huis wil vervoeren. Er is ook voldoende parkeergelegenheid.

Buren van de demoplaats

Al sinds jaar en dag ligt de demoplaats van de Kringloopkrachten naast weide Scheerlinck. Daar kan je een groot deel van het jaar regelmatig op zaterdagvoormiddag terecht voor advies en tips voor thuiscomposteren en de kringlooptuin. De vrijwillige Kringloopkrachten staan er voor je klaar.

De volkstuiniers zullen gebruik kunnen maken van de compost en er hun eigen tuinafval composteren, wat een mooie wisselwerking is.


Onze volkstuin wordt gesubsidieerd via de projectoproep Volkstuinen 2022 van de Vlaamse Overheid.

Foto volkstuin van François Van Heel voor Velt vzw.