Vuurwerk, voorhuwelijksschieting en wensballonnen

Vuurwerk

Sinds mei 2019 geldt in Vlaanderen een algemeen verbod op vuurwerk, voetzoekers en afvuren van carbuurkanonnen. Dit was al opgenomen in ons GAS-reglement, maar individuele toelatingen via een Burgemeester Besluit bleven mogelijk. Dat zal nu niet meer het geval zijn.

Na overleg met het schepencollege is er namelijk beslist dat de burgemeester geen individuele toelatingen meer zal toestaan voor het afsteken van vuurwerk of het laten ontploffen van voetzoekers. Dat is namelijk niet alleen erg gevaarlijk, maar ook storend voor je omgeving.

Vuurwerk vanuit lokaal bestuur Haaltert

Vuurwerk tijdens initiatieven van het lokaal bestuur blijven behouden bij kermissen of Driekoningen. Deze worden ruim van tevoren aangekondigd waardoor je je hierop kan voorbereiden, maken deel uit van het Haalterts erfgoed, en ook de brandweer is steeds aanwezig om optimale veiligheid te garanderen. Dit is bij occasioneel en niet georganiseerd gebruik niet het geval.

Voorhuwelijksschieting

Voor een voorhuwelijksschieting geldt hetzelfde omdat het gebruik van explosieven gevaarlijk kan zijn. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan een voorhuwelijksschieting.

Vraag minstens 14 dagen op voorhand toelating via dienst Omgeving. 

Doe hier je aanvraag!

Wensballonnen

Het oplaten van wensballonnen is altijd verboden!


Vuurwerk en dieren

Vuurwerk en de ermee gepaard gaande knallen en flitsen zijn voor veel dieren angstaanjagend. In paniek lopen ze weg met alle gevolgen vandien: verloren gelopen of gewonde dieren. 

Als er vuurwerk wordt aangekondigd zet je de dieren die op een wei verblijven, best op stal.

Voor dieren in huis, zijn er volgende tips:

 • Je kan je huisdier ruim op voorhand laten wennen aan het geluid van vuurwerk aan de hand van geluidsfragmenten. 
 • Laat je hond ruim op voorhand uit. Hou hem aan de leiband om te vermijden dat hij wegloopt als er iemand al vroeger vuurwerk zou afsteken.
 • CreĆ«er een veilige omgeving en blijf bij je huisdier.
 • Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
 • Scherm je dier zoveel mogelijk af van de knallen en de flitsen. Laat indien mogelijk de rolluiken naar beneden en sluit de gordijnen. Doe het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen en zet de radio of televisie zachtjes op.
 • Zorg dat je huisdier niet bij de buitendeuren kan komen. Als iemand onverwachts binnenkomt, kan het in paniek naar buiten lopen.
 • Probeer je dier af te leiden door te spelen zodat hij/zij het vuurwerk met iets positiefs associeert.
 • Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats. Als het dier zelf geen veilige plek kan vinden, kan je er eentje voor hem/haar maken. Kies hiervoor een kleine kamer of een rustige plek zo ver mogelijk van ramen en deuren vandaan. Katten verstoppen zich graag onder het bed, in een kast of ergens in de hoogte.
 • Beloon je dier als het gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.
 • Zorg dat je zelf niet schrikt. Negeer het vuurwerk en verander je gedrag niet zodat je de angst van de dier niet bevestigt.
 • Behandel je dier niet anders dan dat je gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
 • Als je hond in paniek raakt aai je hem best niet. Hij kan dit immers beschouwen als een beloning.
 • Als hij zelf fysiek contact zoekt mag je hem wel vasthouden en eventueel rustig masseren.
 • Controleer je tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
 • Als je huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is.
 • Dieren die extreem angstig zijn en paniekreacties vertonen zijn wellicht gebaat met gedragstherapie, eventueel in combinatie met angstremmende medicatie. Uit onderzoek blijkt dat de meeste honden die bang zijn voor vuurwerk ook andere angststoornissen hebben zoals een algemene geluidsfobie of verlatingsangst. Raadpleeg in deze gevallen steeds een dierenarts!

Informatie van http://www.huisdierinfo.be/dieren-en-vuurwerk