Waardig afscheid nemen van op afstand

Jammer genoeg dwingt de coronacrisis ons om na te denken over hoe we op een andere manier in verbinding kunnen staan met onze geliefden, nu we niet langer op bezoek mogen in ziekenhuizen en woonzorgcentra.
Een familielid naar de spoeddienst brengen, is dezer dagen een beangstigend iets. Je mag niet meer mee binnen, kan niet bij je dierbare blijven en je moet onmiddellijk naar huis vertrekken. Daar is het vanaf dan wachten op een telefoontje met nieuws vanuit het ziekenhuis. Dit kan enige tijd op zich laten wachten terwijl zorgverleners doen wat ze kunnen. Je hoopt dat alles weer goed komt en je je dierbare enkele dagen later terug kan ophalen. Helaas is dit niet altijd zo …

Het anders afscheid nemen van op afstand zal nooit hetzelfde zijn. Het is zoeken naar rituelen en vormen van verbinding die bij jullie passen waarmee je in contact kan gaan met je dierbare.

We geven je hierbij enkele voorstellen:

  • Indien je een familielid naar het ziekenhuis dient te brengen, kan je een gezins- of familiefoto meenemen. Breng de verpleging op de hoogte van de foto zodat zij die een plaats kunnen geven op de kamer. Op deze manier lijkt iedereen zichtbaar aanwezig op de kamer.
  • Tracht zolang mogelijk telefonisch of via video contact te houden. Er zal echter een moment komen waarop dit niet meer mogelijk is.
  • Spreek daarom een boodschap in op de gsm van je dierbare zodat deze kan afgespeeld worden in het ziekenhuis. Je kan een geruststellende en liefdevolle boodschap inspreken die je familielid eindeloos kan beluisteren. Geef ook dit door aan de verpleging zodat zij deze kunnen afspelen wanneer iemand het zelf niet meer kan.
  • In de periode dat je dierbare stervende is, ben je afhankelijk van het personeel. Je kan hen bijvoorbeeld vragen om de foto die je meegaf op het lichaam van je dierbare te leggen. Dit kan een foto van het hele gezin of van de kinderen en/of kleinkinderen van de zieke te zijn. Laat de verpleegkundige dit benoemen zodat jouw dierbare weet dat jullie heel dichtbij zijn.
  • Durf te vragen of zorgverleners nog foto’s willen nemen, met de smartphone die je bij de zieke achterlaat, zowel voor als na het overlijden. Deze foto’s kunnen in een latere fase helpend zijn om de laatste dagen en uren van je dierbare te reconstrueren.
  • Niet alleen het samenzijn met de stervende wordt onmogelijk gemaakt. Ook het samenzijn als familie valt weg. Zoek samen naar een manier van verbinding die bij jullie past. De videochat lange tijd open laten staan zonder dat je er voortdurend voor moet zitten, kan helpend zijn om van op afstand toch samen te zijn. Spreek af wat jullie gemeenschappelijk kunnen doen zoals bijvoorbeeld eenzelfde foto centraal zetten in de verschillende gezinnen, een kaars branden, herinneringen ophalen en delen in een familiechat, …

Hopelijk heb je deze tips niet nodig, maar als het toch zover mocht komen hopen we dat je er
steun aan hebt …

Een tekst van De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.