Wespenverdelging

Voor het verdelgen van wespennesten kan je terecht bij de brandweer via het E-loket op https://zuid-oost.hulpverleningszone.be/contacteer-ons/e-loket-1121 of telefonisch via het nummer 053 80 68 03.

Het verdelgen van wespen is niet gratis en wordt gefactureerd in overeenstemming met artikel 6, 2° van het zonaal retributiereglement (40 euro).

Hommels en bijen

Nesten van hommels en bijen worden niet verdelgd door de brandweer. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van fruit en groenten, ze zijn namelijk noodzakelijk voor de bestuiving van meer dan 75% van de voedingsgewassen.

En dan zijn er nog de solitaire bijen. Zij wonen alleen en kunnen de mens niet prikken. Hun angel raakt niet door onze huid. Steken is ook niet nodig want ze wonen in individuele gaatjes en moeten dus geen nest verdedigen. Elk bijtje heeft dus zijn eigen plaatsje. Daarom worden ze ‘solitaire’ bijen genoemd.

Het zijn de solitaire bijen die in je bijenhotel wonen.

Wat is het verschil tussen wespen, bijen en hommels?

Het komt vaak voor dat de brandweer onnodig wordt opgeroepen voor de vernietiging van een wespennest en later blijkt het dan dat het om een ander ongevaarlijk insect gaat.

Voorkom dus onnodige kosten en controleer eerst of het om wespen gaat.

Op de website van Wespennest Vlaanderen kan je terecht voor alle informatie: https://www.wespennest.vlaanderen/alles-over-wespen/wat-is-het-verschil-tussen-wespen-en-bijen

Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

Want onze bijen zijn BIJzonder! De Aziatische hoornaar is sinds 2018 aan een heuse invasie in ons land begonnen. Zij belagen onze inheemse bijen. Het is van groot belang de hoornaar te verwijderen! Iedereen kan helpen door bij het zien van een hoornaar of zijn nest dit zo snel mogelijk te melden.

Onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen, …) worden door de hoornaar belaagd waardoor bestuiving van landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien hebben ze een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen, wat een ernstig probleem kan worden. Daarom hebben we jouw hulp nodig!

Als je een nest ziet of een hoornaar: meld dit op het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar: www.vespawatch.be.

Hoe herkennen?

In de lente bouwen hoornaars bolvormige nestjes in bv. een tuinhuis, hok of carport. Vanaf de zomer verhuist het nest naar een hoge boomtop. De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp (felgeel) en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen: kop en borststuk is volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes.

Gerelateerde items