Wypenstalstraat wordt schoolstraat

Paraat voor de schoolstraat

Vanaf 1 maart loopt een proefproject in de Wypenstalstraat. De straat bij basisschool De Krekel wordt een schoolstraat, waar de veiligheid van de 199 leerlingen voorop staat.

In een schoolstraat is de straat, bij het begin en einde van de schooldag, voorbehouden voor de schoolkinderen en hun begeleiders te voet of met de fiets. Niemand mag de straat dus nog kunnen inrijden met een gemotoriseerd voertuig, met uitzondering van hulp- en nutsdiensten. Buurtbewoners die in de straat geparkeerd staan tijdens deze uren, kunnen de straat wel nog verlaten, maar niet inrijden.

De Wypenstalstraat zal bij het begin en einde van een schooldag telkens een halfuur afgesloten worden:

  • van 8.10 tot 8.40 uur
  • van 15.05 tot 15.35 uur
  • op woensdag van 12 tot 12.30 uur

Proefproject

Dit proefproject loopt van 1 maart tot en met 30 juni, het einde van het schooljaar. Het komt er omdat er zowel voor als na de schooluren heel wat drukte en chaos is voor de schoolpoort. Ouders parkeren zich op het voetpad, draaien hun auto zonder te kijken of staan op het zebrapad. Op deze manier komt de veiligheid van de schoolgaande kinderen in het gedrang en dat willen we natuurlijk niet. Na het einde van het schooljaar wordt dit proefproject geëvalueerd en wordt beslist of de schoolstraat er vanaf volgend schooljaar definitief komt.  

Parkeren

Er zijn voldoende parkeerplaatsen voorzien voor wie met de auto komt: op de parking vooraan of op één van de parkeervakken in de Kattestraat.

Voordelen

De schoolstraat bewijst zijn nut al aan tal van scholen.

  • Er is minder verkeerschaos en een veilige schoolingang voor voetgangers en fietsers.
  • Het aantal duurzame verplaatsingen neemt toe, kinderen en ouders bewegen meer.
  • Een rustige en aangename buurt.
  • Er is duidelijkheid en een grotere sociale controle op overtreders.

Lees hier meer informatie over het initiatief