Zien we jou binnenkort bij de brandweer in Haaltert?

De hulpverleningszone Zuid-Oost zal haar brandweerpost in Erembodegem verhuizen naar het voormalig slachthuis aan de Dreef in Haaltert. Zo kunnen enkele drukke verkeersknooppunten vermeden worden, waardoor de brandweer sneller ter plaatse kan zijn bij een oproep.

Max en Mathias zijn beide vrijwilliger bij de brandweerpost in Erembodegem. Binnenkort verhuizen zij dus mee naar Haaltert. Hieronder vertellen ze je er wat meer over. 

Vrijwilliger bij de brandweer zijn is…

Mathias: “Als brandweervrijwilliger kan je opgeroepen worden voor verschillende zaken zoals brand, stormschade, wateroverlast, een ongeluk, een poes die vastzit in een boom… Dat onverwachte maakt het net leuk.”
Max: “En je krijgt er een 2de familie bij. Je moet 100% op elkaar kunnen rekenen en dat schept een unieke band. Ook buiten het brandweergebeuren spreken we met elkaar af of organiseren we activiteiten waar de partner en/of kinderen dan ook bij zijn.”
Mathias: “Niet onbelangrijk, je geleverde prestaties worden vergoed. Die vergoeding is bovendien voor een deel belastingvrij."

Kan iedereen brandweervrijwilliger worden? 

Mathias: “In principe wel, al kan het zeker geen kwaad als je een handige durfal bent. Natuurlijk steeds met ons motto “eigen veiligheid eerst” in het achterhoofd. Het is ook een meerwaarde om in de buurt van de kazerne te wonen. Want bij een oproep moet je binnen de 15 minuten ter plaatse kunnen zijn."

Max: “Tijden zijn wel veranderd. Vroeger werd je brandweerman op café. Nu moet je een parcours afleggen. Eerst moet je het federaal geschiktheidsattest behalen met o.a. een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en lichamelijke geschiktheidsproeven.
Daarna kan je solliciteren bij de hulpverleningszone.”

Mathias: “De laatste tijd zien we vooral een instroom van jongere mannen. Maar ook vrouwen kunnen zeker bij ons aan de slag. Momenteel hebben we nog maar 1 brandweervrouw
in ons team.”

Welke interventies geven je de meeste voldoening?

Max: “Als je iemand hebt helpen bevrijden na een auto-ongeluk en je komt die persoon daarna tegen… dat geeft wel een kick.”

Mathias: “Mensen uit de nood helpen bij noodweer is er ook zo eentje. Het gaat dan om gaten in hun dak dichten, of water wegpompen… Dat zijn kleine dingen die voor hen een groot verschil maken en waar je enorm veel dankbaarheid voor terugkrijgt.”

Momenteel beschikken we over een team van 30 vrijwilligers, idealiter zouden er nog 10 vrijwilligers bijkomen. De brandweer is dus op zoek naar jou. Interesse? Surf naar www.ikwordbrandweer.be