In Heldergem vertelt de zon je hoe laat het is. Rechts van de kerk van Heldergem ligt een analemmatische zonnewijzer. Stop er deze zomer eens en lees er de tijd af.
Je vindt hem aan de Sint-Amanduskerk Heldergem, Heldergemstraat 164 in Haaltert.
Bij zo’n type zonnewijzer ga je in het midden staan en kijk je waar je schaduw valt. Zo lees je de zonnetijd af, dit is de plaatselijke tijd. Daaruit kan je dan de kloktijd afleiden (wintertijd of zomertijd). Naast de zonnewijzer staat een bord hoe je de kloktijd eenvoudig kan berekenen.
Ben je er? Neem een foto en stuur hem zeker door via de Facebook-chat van Gemeente Haaltert of naar informatie@haaltert.be.
Deze zonnewijzer werd gerealiseerd in het kader van 50 jaar Cultuurraad in 2018. De zonnewijzer werd uitgevoerd in Belgische blauwe hardsteen, Cortenstaal en dolomiet.
Analemmatische zonnewijzer
De analemmatische zonnewijzer is horizontaal uitgevoerd, op de grond. De naam van dit soort zonnewijzer is afgeleid van het Grieks ana (boven) en lemma (opname) en betekent dus opname van boven of bovenaanzicht. Eigenlijk is het een zonnewijzer waarin de mens betrokken is. Het voorwerp dat de schaduw geeft, hier dus een persoon, staat loodrecht en wordt verplaatst over een datumschaal, een soort kalender. Deze datumschaal is noord-zuid gericht. M.a.w. de meridiaan van de plaats loopt over de "kalender". De uuraanduidingen bevinden zich op een ellips. De uurpunten geven de echte plaatselijke tijd (zonnetijd) aan. Je gaat op de "kalender" (plaat in Cortenstaal) staan ter hoogte van de datum. Je schaduw wijst het uur aan.